Zijn back-ups draaien goed voor je SEO?

Aanleiding

Op 31 maart 2023 is het Wereld Back-up Dag. Dit is het perfecte moment om stil te staan bij het belang van het maken van back-ups van jouw website. Als eigenaar van een website wil je natuurlijk voorkomen dat alles verloren gaat als er problemen optreden. Het maken van back-ups is daarom van essentieel belang. Zo helpt het bij het snel herstellen van de website bij bijvoorbeeld hacks, servercrashes, beveiligingsfouten, slechte plugin of thema updates en onveilige webhosts.

Back-ups maken met updraft Plus

Back-ups moeten regelmatig gemaakt worden, omdat je anders een oude versie moet terugzetten waarbij nieuwe content of foto’s bijvoorbeeld nog niet zijn toegevoegd. Want als het goed is update je regelmatig je website, toch? ????
Een verstandige keuze is om dagelijks een back-up te maken van jouw website en de database achter de website. Voor al mijn klanten die beheer bij mij afnemen, doe ik dit eenvoudig via de populaire en gebruiksvriendelijke plug-in UpdraftPlus. Deze plug-in heeft wereldwijd meer dan drie miljoen actieve installaties en de back-up bestanden zijn eenvoudig op te slaan in bijvoorbeeld Google Drive, zodat je altijd bij je bestanden kunt komen. Dit is geen #spon of #ad, slechts een tip van flip!

Is back-uppen goed voor je SEO?

Hoewel het maken van back-ups geen direct verband heeft met SEO (Search Engine Optimization), kan het wel indirect van invloed zijn op de algehele veiligheid en stabiliteit van een website. Als een website bijvoorbeeld wordt gehackt of als er iets misgaat bij een update, leidt dit in veel gevallen tot uitvaltijd of schade aan de inhoud van de website. Dit heeft direct invloed op de gebruikerservaring en zal daardoor de positie in zoekmachines negatief beïnvloeden. Door regelmatig back-ups te maken, wordt een website snel herstelt en kunnen downtime en verlies van inhoud tot een minimum worden beperkt.

Daarnaast heeft hebben van een back-up ook invloed op de veiligheid van een website. Als er bijvoorbeeld sprake is van een beveiligingsprobleem, helpt een back-up om de oorspronkelijke staat van de website te herstellen voordat de problemen zich voordeden. Dit kan helpen om de website te beschermen tegen verdere aanvallen en schade aan de reputatie van de website te voorkomen. Een goede beveiliging van de website kan op zijn beurt weer bijdragen aan een betere SEO, omdat zoekmachines graag websites tonen die betrouwbaar en veilig zijn voor gebruikers.

Lang verhaal kort

Het maken van back-ups is essentieel voor de algehele veiligheid en stabiliteit van jouw website en kan indirect invloed hebben op de positie in zoekmachines. Het is daarom belangrijk om regelmatig back-ups te maken en deze op te slaan op een veilige locatie, zoals Google Drive of een andere externe harde schijf. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw website te allen tijde beschermd is tegen hacks, crashes en andere problemen. Op deze manier kun je de continuïteit van je website garanderen en voorkomen dat je organische rankings in zoekmachines worden beïnvloed door downtime of verlies van inhoud.

Meer weten over SEO?

Lees bijvoorbeeld mijn blog over Bloggen & SEO of Hosting & ranking in Google


Meer weten over mijn diensten?

Heb je behoefte aan een nieuwe WordPress website of wil je je huidige WordPress website laten uitbreiden/aanpassen? Een webshop of Online Leeromgeving? Of heb je een scala aan oude blogs die SEO-proof gemaakt moeten worden, heb je hulp nodig bij het schrijven van die salespagina of je nieuwsbrieven? Count me in! Neem contact met mij op voor de mogelijkheden.