Wat is de meest gemaakte fout op SEO gebied?

Er zijn verschillende fouten die vaak worden gemaakt op SEO-gebied, maar een van de meest voorkomende fouten is het negeren van de basisprincipes van SEO en zich te veel richten op snelle resultaten en technische trucjes.

Ik zet de veelvoorkomende fouten op een rijtje voor je:

Structuur is key

Een veelvoorkomende fout is het niet hebben van een goed gestructureerde website met duidelijke en logische URL’s, duidelijke navigatie en geoptimaliseerde inhoud. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elke pagina van de website één duidelijk doel heeft en relevante inhoud biedt voor de bezoeker.


Zoekwoordenonderzoek is de basis voor jouw SEO

Een andere veelvoorkomende fout is het gebruik van slechte zoekwoorden. Dit kan gebeuren wanneer website-eigenaren zich richten op zoekwoorden met een hoog zoekvolume, maar die niet relevant zijn voor hun website en doelgroep. Het is belangrijk om te zoeken naar zoekwoorden die relevant zijn voor de inhoud van de website en die goed aansluiten bij de zoekintentie van de gebruikers. Daarnaast is het ook belangrijk te kijken naar de concurrentie: wordt het zoekwoord veel gebruikt? En is dit door ‘grote spelers’? Dan maak jij als ‘kleinere speler’ weinig kans om op hetzelfde zoekwoord goed gevonden te worden.

Optimaliseer de inhoud van jouw pagina’s

Een derde veelvoorkomende fout is het negeren van on-page optimalisatie. On-page optimalisatie omvat het gebruik van titels, metabeschrijvingen, kopteksten, afbeeldingen en andere elementen om de inhoud van de pagina te optimaliseren voor zoekmachines en gebruikers. Het is belangrijk om deze elementen goed te gebruiken en ervoor te zorgen dat ze relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Elke pagina mag bijvoorbeeld maar 1 H1 bevatten.

Mobile first!

Een vierde veelvoorkomende fout is het verwaarlozen van de mobiele gebruikerservaring. Met het toenemende aantal mobiele gebruikers is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de website goed werkt op mobiele apparaten en dat de gebruikerservaring op mobiel net zo goed is als op desktop. Inmiddels bezoekt 80% van de mensen websites via hun mobiel.

Trap niet in de black-hat SEO technieken

Een vijfde veelvoorkomende fout is het gebruik van black-hat SEO-technieken, zoals het gebruik van verborgen tekst, cloaking (= de zoekmachines andere content laten tonen op je website dan aan je bezoekers) en keyword stuffing (= overgebruik van zoekwoorden in een tekst). Deze technieken kunnen leiden tot een lagere rangschikking en zelfs tot een verbod op zoekmachines.

Kortom, het is belangrijk eerst aan de slag te gaan met de basisprincipes van SEO en je te concentreren op het bieden van waardevolle inhoud en een goede gebruikerservaring. Het gebruik van trucjes kan op korte termijn resultaten opleveren, maar kan op lange termijn schadelijk zijn voor de ranking van de website en de reputatie van de eigenaar van de website.

Ga je aan de slag met de basisprincipes van SEO? Veel succes en laat vooral weten of het gelukt is om optimalisaties door te voeren. Heb je hulp nodig? Neem contact met mij op.

Heb je mijn andere blogs al gezien over Hosting & SEO en het optimaliseren van afbeeldingen voor Google?