Een snelle website voor betere Google rankings

Wanneer je een website hebt, wil je dat deze snel laadt. Een snelle website heeft namelijk een aantal voordelen. Zo zorgt een snellere website voor een betere gebruikerservaring voor je bezoekers, waardoor zij langer op je website blijven en eerder geneigd zijn om terug te komen. Daarnaast draagt een snelle website ook bij aan een betere positie in de zoekresultaten van Google. Superbelangrijk dus om de snelheid van je website te testen en te optimaliseren!

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken om de snelheid van je website te testen en te verbeteren. Hieronder licht ik een paar hulpmiddelen uit die ik zelf regelmatig gebruik:

Google PageSpeed Insights


Google PageSpeed Insights is een gratis tool van Google zelf. Het is een handige tool om te gebruiken omdat het niet alleen de snelheid van je website analyseert, maar ook suggesties geeft om deze te verbeteren. Het rapport van Google PageSpeed Insights geeft informatie over de prestaties van de website op zowel mobiele als desktop apparaten. De tool geeft een score tussen de 0 en 100, waarbij een score van 85 of hoger als goed wordt beschouwd.

GTmetrix


GTmetrix is een andere tool die je kunt gebruiken om de snelheid van je website te testen. Het geeft een gedetailleerd rapport over de laadtijden en maakt het mogelijk om de problemen te identificeren die de laadtijden vertragen. Het rapport van GTmetrix bevat veel informatie, zoals de laadtijd, de grootte van de pagina en het aantal verzoeken dat nodig is om de pagina te laden. GTmetrix geeft ook een score tussen de 0 en 100, waarbij een score van 85 of hoger als goed wordt beschouwd.

Pingdom


Pingdom is een website monitoring tool die snelheidstests uitvoert en prestatiegegevens bijhoudt. Pingdom biedt ook gedetailleerde rapporten over laadtijden, waardoor je de prestaties van je website kunt volgen en verbeteren. Pingdom biedt verschillende testlocaties, waardoor je de snelheid van je website vanuit verschillende locaties kunt testen.


Welk hulpmiddel je ook kiest, neem eens de tijd om de snelheid van jouw website onder de loep te nemen en nog belangrijker: op de aanbevelingen van de tool te bekijken én op te volgen. Waar liggen voor de snelheid van jouw website nog mogelijkheden tot verbetering?

Aanbevelingen vanuit deze tools kunnen bijvoorbeeld zijn:

Comprimeer afbeeldingen

Afbeeldingen zijn vaak de grootste bestanden op een website. Het comprimeren van afbeeldingen kan de bestandsgrootte aanzienlijk verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Er zijn verschillende tools beschikbaar voor het comprimeren van afbeeldingen, zoals Kraken.io, TinyPNG en Compressor.io.


Verminder het aantal HTTP-verzoeken

Elk bestand op een webpagina (afbeeldingen, CSS-bestanden, JavaScript-bestanden) vereist een afzonderlijk HTTP-verzoek. Hoe meer verzoeken er zijn, hoe langer de pagina zal laden. Probeer het aantal HTTP-verzoeken te verminderen door bijvoorbeeld CSS en JavaScript-bestanden samen te voegen.


Gebruik caching

Door caching kan de laadtijd van een website worden verminderd doordat bepaalde elementen van de website (zoals afbeeldingen en CSS-bestanden) worden opgeslagen op de computer van de gebruiker. Hierdoor hoeft de browser niet elke keer alle bestanden opnieuw te downloaden wanneer de gebruiker de website opnieuw bezoekt.


Maak gebruik van een Content Delivery Network (CDN)

Een CDN kan de laadtijd van een website verbeteren door de inhoud van de website op verschillende servers over de hele wereld op te slaan. Hierdoor kan de gebruiker de inhoud van de website downloaden vanaf een server die zich het dichtst bij hen bevindt.


Gebruik een snelle webhosting

Een snelle webhosting is belangrijk om de laadtijd van je website te optimaliseren. Zorg er daarom voor dat je kiest voor een hostingprovider met goede snelheid en prestaties.


Minimaliseer de grootte van je HTML, CSS en JavaScript-bestanden

Verwijder ongebruikte code en witruimte om de grootte van je bestanden te verminderen. Dit kan de laadtijd van je website aanzienlijk verbeteren.

Heel veel succes met het verbeteren van de laadsnelheid van jouw website!
Hulp nodig? Stuur mij een berichtje.